Udover at leje en tjener, butler mm. Er der flere spændende måder hvorpå man kan få mere ud af sin aften. Flere og flere vælger at lære at sable en champagne. Skal du lære at sable en champagne, anbefaler vi at du har en prof. tjener som viser dig hvordan og hvorledes. Vi har dog lavet en lille guide her. 

01 – Vær ædru

Sabrering bør altid foregå i ædru tilstand, og man bør være over 18 år. Vi har med alkohol og våben at gøre. Nytårsaften anbefales det at sable før Dronningens tale og nyde de sablede bobler hele aftenen

02 – Køleskabskold champagne

Flasken skal være køleskabskold – fire grader. Hvis den ikke er det, så stiger trykket i flasken, og så risikerer man enten, at proppen springer af før tid, eller endnu værre: At flasken eksploderer.

03 – Brug en farvet flaske

Vælg en farvet flaske. I en gennemsigtig flaske er glasset meget hårdt, og så kan det være meget svært at sable flot. Jo mere pigment, der er i flasken, jo svagere er glasset, og jo lettere er det at sable. Du kan kun sable champagne og mousserende vin. Ikke øl eller vin, for der er ikke tryk nok i flasken

04 – Vent med at åbne folien

Tag først ståltråden af flasken, lige inden du sabler. Hvis du gør det for tidligt, risikerer du, at proppen ryger af i utide og rammer nogen. Og så er det i øvrigt også for sent at sable, hvis proppen er fløjet af.

05 – Hold rigtigt på flasken

Hold rigtigt på flasken. Det vil sige med tommelfingeren oppe i den forhøjning, der er i bunden af flasken. Hvis du holder rundt om flaskens mave, så risikerer du at skære dig, hvis noget går galt. Glasset er skarpt som et barberblad.

06 – En håndsbredde fra kraven

Lad sablens klinge flugte med flasken, så den rammer flaskehalsens krave med et lige snit. Sæt sablen på flasken cirka en håndsbredde fra spidsen.

07 – Ro i kroppen

Hav ro i kroppen og armene. Stå afslappet, gerne med god tyngde i fødderne. Sæt albuen på den arm, som du holder flasken i, ind i siden, så den holdes stabilt i ro. Dermed får armen helt naturligt en vinkel på 30 grader, som er den bedste og sikreste måde at holde den. Armen, som holder sablen, holdes i 90 grader.

08 – Én kontrolleret bevægelse

Når du er klar, fører du i én fast og kontrolleret bevægelse sablen op mod flaskens krave.

09 – Brug sikkerhedsbriller

Benyt sikkerhedsbriller, briller eller solbriller. Springer en flaske, er det vigtigt at beskytte sine øjne. Brug dem I skal bruge, når I sender fyrværkeri afsted.

10 – Hold sikkerhedsafstand

Sikkerhedsafstand til mennesker og dyr skal overholdes, da det ikke kun er sablen som er et våben, men også proppen, da den fyres afsted med et så stort tryk, at der også ryger glasskår med ud.

11 – Hunden i snor

Hold hunden i snor. Hunde løber efter proppen, hvor der sikkert er glas omkring, den kan skære sig, eller træde på proppen, hvis proppen ikke samles op.

12 – Væk fra andre

Sabl aldrig hen mod nogen. Heller ikke mod dyr, huse osv. Proppen kan flyve langt. Husk at find proppen efterfølgende så dyr osv ikke træder på den.

Kilde: Wikipedia